Vad är indexfonder för något? Möjligtvis det perfekta sättet för ointresserade att få exponering mot börsen!

De senaste åren har intresset för börsen ökat och många ställer sig frågan; vad är indexfonder för något? Vi tycker egentligen att indexfonder är något som alla borde överväga. Åtminstone som en del i sin totala investeringsportfölj. Men om du är en person som är ointresserad av börsen och helst inte vill lägga någon tid på dina investeringar så har vi en mycket bra lösning; månadsspara i indexfonder!
Det innebär att pengarna dras från ditt bankkonto direkt när lönen har kommit in varje månad och placeras automatiskt i de fonder du har valt sedan tidigare. Smidigt, enkelt och framförallt mycket effektivt!

Vad är indexfonder för något?

Indexfonder är fonder som har ett mål att följa olika sorters index. T.ex. så erbjuder Avanza en indexfond (deras mest ägda fond) som heter Avanza Zero. Fonden ska försöka följa det svenska börsindexet OMXS30 så nära det bara går. Det betyder att förvaltaren av fonden har som uppgift att försöka vikta alla bolag precis som de är viktade i det riktiga indexet. Grunden är egentligen inte svårare än så och därför är indexfonder ofta en mycket billig produkt sett till förvaltningsavgifter (mycket bra!). Nu vet du svaret på frågan vad är indexfonder, nästa steg blir att gå igenom vad du bör tänka på innan du investerar.

Men vad är indexfonder för något? En indexfond placerar traditionellt i flertalet aktier eller dylika tillgångsslag som tillsammans ska spegla förändringen i det tilltänkta indexet. Därefter viktar förvaltaren om andelarna med jämna mellanrum för att få fortsatt jämn exponering och mindre risk. En indexfond i sig är mindre riskfylld än att placera i flertalet aktier på egen hand eftersom det hela tiden viktar om fördelningen utifrån förändringen i enskilda aktier. Så du behöver inte följa din fond dagligen då svängningarna i regel inte kommer vara så stora. Söker du ytterligare inspiration och tips så hittar du fler bra fonder på Sparacash.

Utan kollar du 1 – 4 gånger per år så bör det räcka gott och väl, samtidigt är du isåfall aktivare än den genomsnittliga svenska fondspararen. Tanken är alltså att du sätter i en klumpsumma eller månatligen placerar pengar i en indexfond som sedan placerar i ett index för att ge dig avkastning i enlighet med det. Eftersom det är en fond så innebär det i 99 % av alla fall att det är en mindre förvaltningsavgift som tillkommer. Men det är standard för alla fonder (Bortsett från ett få utvalda som t.ex. Avanza Zero och Nordnet Superfonden) och då är indexfonder de billigaste i regel. Just därför att deras förvaltning är mindre aktiv än en smal aktivt förvaltad aktiefond. 

Om du vill lära dig mer om t.ex. hur fungerar fonder så rekommenderar vi Aktiekunskap.nu för kostnadsfritt utbildningsmaterial. Du kan även läsa mer om fonder på Faktaomfonder.se.

Viktigt att tänka på innan du investerar i indexfonder.

Även om börsen historiskt sett har varit ett av de absolut bästa investeringsslagen så har vi tre punkter att lyfta fram innan du börjar bygga din portfölj av indexfonder:

Vi rekommenderar                                    Avanza Bank

Vi på Indexfonder.info använder oss av Avanza när vi bygger våra aktie- och fondportföljer. Avanza är Sveriges ledande mäklare följt av Nordnet. Även om Nordnet håller hög kvalité så rekommenderar vi Avanza. 

Eftersom vi är nöjda med deras utbud, service och tjänster så har vi bett om att få bli deras samarbetspartner. Det innebär att vi får en liten ersättning om vi vidarebefordrar en ny kund till dem. Detta är givetvis helt kostnadsfritt för dig som kund!