Indexfonder är det smarta sättet att investera i fonder

Indexfonder är det smarta och enkla alternativet för den ointresserade att investera på börsen. Genom att bygga en fondportfölj av indexfonder så kan du skapa en stabil, diversifierad och långsiktig fondportfölj som sköter sig själv. Du kan nämligen sätta upp ett månadsspar där en bestämd summa pengar dras från ditt konto varje månad. Kapitalet förs över till din nätmäklare (t.ex. Avanza eller Nordnet) och investeras automatiskt i de indexfonder du har valt. Det gör att du månadssparar pengar in på börsen och du behöver inte tänka eller aktivt göra någonting!

Indexfonder 2018 - vilka är de mest ägda indexfonderna?

Här visar vi de fyra mest ägda indexfonderna hos Avanza. Glöm inte att diversifiera (sprida risken) din fondportfölj med flera indexfonder eller andra värdepapper. Vi har inte licens för att erbjuda finansiell rådgivning, däremot tycker vi att det finns två mycket bra riktlinjer som vi gärna tipsar om: månadsspara rakt in i din fondportfölj och äg alltid minst fyra stycken fonder med exponering mot olika index eller branscher.

Läs mer om hur du sätter upp ett månadsspar i indexfonder hos Avanza!

Avanza Zero

Avanza Zero är den överlägset mest ägda fonden bland Avanzas kunder. Fonden är helt fri från avgifter och följer OMXS30, alltså de 30 största bolagen på Svenska börsen. En mycket bra grund i varje fondportfölj!
Avgift: 0,00%
Läs mer om fonden!

Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Spiltan Aktiefond Investmentbolag är inte en riktig indexfond men är passivt förvaltad med en inriktning på stora stabila investmentbolag. Mycket populär och är den näst mest ägda fonden bland Avanzas kunder!
Avgift: 0,20%
Läs mer om fonden!

DNB Global Indeks

DNB Global Indeks är en indexfond som är exponerad mot stora delar av världen, dessa indexfonder kallas för Globala indexfonder och rekommenderas av de flesta i en fondportfölj. Däremot så står Nordamerika för ca 60% av exponeringen och Västeuropa för ca 20%. Ett mycket bra val för en bred exponering till en låg avgift.
Avgift: 0,30%
Läs mer om fonden!

Danske Invest Global

Danske invest global är en passivt förvaltad indexfond med inriktning mot globalt index. Största exponering är mot Nordamerika och Västeuropa som tillsammans utgör cirka 85% av fonden.
Avgift: 0,50%
Läs mer om fonden!

Tips indexfonder - såhär kan du spara i indexfonder

Som vi nämnt längre upp på sidan så har vi inte licens för finansiell rådgivning och vi uppmanar er alltid att göra er egen analys innan ni investerar era pengar på börsen. Här nedanför har vi dock satt ihop en exempelportfölj innehållande endast indexfonder med olika exponeringar för extra diversifiering (riskspridning). Vi har valt indexfonderna efter de mest ägda i varje "bransch/index-exponering" när det kommer till Avanzas kunder.

Det är viktigt att hålla nere förvaltningsavgifterna när du väljer indexfonder. När du väljer indexfonder så brukar dessa avgifter generellt vara låga och det är därmed en av anledningarna till varför just indexfonder är en såpass bra produkt. Har du noll intresse för börsen och vill inte lägga någon tid på dina investeringar? Då kan alternativet att månadsspara i en fondportfölj med indexfonder förmodligen vara helt rätt val för dig!

40% globalfonder

Globalfonder äger aktier i branscher och bolag över hela världen. Olika fonder kan inrikta sig på t.ex. branscher, marknader eller viktning i olika världsindex.

Förslag på indexfond:
DNB Global Index
Avgift: 0,30%

25% sverigefonder

Sverigefonder placerar i Svenska bolag och branscher. Generellt sätt så innebär Sverigefonder högre risk än de (oftast) mer diversifierade globalfonderna.

Förslag på indexfond:
Avanza Zero
Avgift: 0,00%

25% europafonder

Europafonder placerar i aktier på den europeiska marknaden. Olika fonder kan vara inriktade på olika branscher. Europafonder innebär generellt sätt mindre risk än Sverigefonder, men samtidigt mer risk än globalfonder.

Förslag på indexfond:
Länsförsäkringar Europa Indexnära
Avgift: 0,20%

10% tillväxtfonder

Tillväxtfonder placerar, precis som det låter, i tillväxtmarknader. Exempel på dessa kan vara utvecklingsländer som Brasilien och Indien. Tillväxtfonder innebär generellt större risk än både globalfonder och Sverigefonder.

Förslag på indexfond:
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära
Avgift: 0,40%

Hur investerar jag i indexfonder?

Okej, du har förstått fördelarna (och givetvis riskerna) med att investera i indexfonder. Men hur gör man? Vart börjar jag och hur sätter jag upp ett automatiskt sparande som jag inte behöver tänka på, eller lägga någon kraft på? Det hjälper vi dig med här nedanför i 3 steg:

 1. Öppna ett konto kostnadsfritt hos en valfri nätmäklare
  Vi använder Avanza bank och är mycket nöjda med deras plattform, utbud och kundservice. 
  Öppna ett konto hos Avanza bank!
 2. Besök sidan för att starta automatiskt månadsspar i fonder
  Vi fortsätter med Avanza som exempel och de erbjuder dig att enkelt sätta upp ett månadsspar i fonder där dina pengar dras t.ex. när lönen har anlänt på ditt konto. Det investeras sedan i de fonder som du har bestämt sedan tidigare och du behöver inte tänka på någonting.
  Länk till Avanzas sida för automatiskt månadsspar i fonder!
 3. Välj indexfonder till din fondportfölj
  Nu är det dags att välja indexfonder. Vi rekommenderar aldrig några enskilda fonder, men tänka på att sprida risken genom att välja minst fyra stycken fonder i fyra olika branscher. Det går närsomhelst att justera din portfölj och du kan alltid ändra fonder framåt i tiden när du har blivit mer varm i kläderna.
  Läs mer om indexfonderna med lägst avgift! 
 4. Njut av livet
  Nu kan du vara nöjd med dig själv! Du har precis satt upp ditt kanske första fondspar och du har därmed tagit ett stort kliv mot en framtida bättre privatekonomi. Nu kan du fortsätta att njuta av livet medans pengarna arbetar för dig!

 

indexfonder

Vad finns det för risker att tänka på?

När du investerar ditt kapital så utsätter du alltid dina pengar för någon form av risk. När du investerar på börsen så finns det enkelt förklarat två grunder när det kommer till risk; bolagsrisk och marknadsrisk. Bolagsrisk gäller i första hand för de som investerar direkt i aktier då du som investerar i fonder får en bra riskspridning redan där. Läs mer om varför du bör äga indexfonder här!

Marknadsrisken eliminerar, eller åtminstone minskar, du när du väljer att investera i en fondportfölj med minst fyra olika fonder som är inriktade på fyra olika branscher/marknader. Organisationen Aktiespararna har ett par bra gyllene regler som kan vara mycket bra att följa för att sänka risken i sina investeringar:

 1. Var långsiktig
 2. Investera regelbundet
 3. Kontrollera riskerna (diversifiera)
 4. Var försiktig med belåning
 5. Håll dig välinformerad och genom rätt källor
 6. Gör din egen analys
 7. Sätt upp investeringsregler

Investera i indexfonder och börja bygg din fondportfölj idag!

Vi hoppas att ni har fått lite kött på benen och därmed vågar ta steget in i börsens fantastiska värld. Att spara på börsen har under många års tid gett en bra avkastning och så länge du följer Aktiespararnas gyllene regler så har du alla möjligheter till att lyckas. Läs mer om hud du investerar i indexfonder via Avanzas fondskola!

Samarbetspartners

Faktaomfonder.se - Lär dig handla och köpa fonder

indexfonder billiga indexfonder bästa indexfonder

Indexfonder är en mycket populär sparform

Ett mycket vanligt sparsätt i alla typer utav sparformer är indexfonder. Det är i många fall ett ickeval också just för dess enkelhet och krav på låga motprestation från din sida för att ändå kunna nå avkastning och diversifiering. En indexfond är kort och gott precis vad det låter som, en fond som investerar och ska följa ett specifikt index och dess utveckling. Så poängen med en indexfond är att på ett passivt och inaktivt sett uppnå avkastningen av ett index utan att behöver göra några byten eller investeringar själv.

Om du sätter in pengar i en indexfond som exempelvis ska följa oljeindex, ja då kommer ditt fondinnehav och ditt placerade kapital att öka i värde om oljepriset stiger samtidigt som du får motsatt effekt om priset går ner. Detta helt utan att du behöver göra några aktiv placeringar själv. Du sätter endast in pengarna in din ”oljeindexfond” och får därefter bra och diversifierad exponering mot just olja även om det tillgångsslaget i sig inte är särskilt diversifierat och riskfritt. Vårt tips är att välja t.ex. indexfonder med exponering mot sverige, europa, globalt och tillväxtmarknader.

Indexfonder har en bra historik när det kommer till avkastning

Indexfonder har traditionellt visat sig vara en vettig sparform då de historiskt samt senaste åren gett minst lika bra avkastning som aktivt förvaltade fonder fast till mycket lägre förvaltningsavgift. Så de som sparat hittills har inte blivit besvikna. De har fått en bättre avkastning och lägre avgift samt i många fall lägre risk. Så att inte vara aktiv eller intresserad själv innebär inte att man behöver missa chansen att få avkastning på sitt sparkapital. Tvärtom så gäller det bara att hitta en eller flera indexfonder som man upplever passa sin strategi eller sina intressen. Eller endast välja några skilda för att sprida risken lite.

Klart är oavsett vad att placeringar bör göras om man önskar få avkastning över 0 %, för annars är det sparkonto som gäller. Och ser man då till inflationen som ändå ligger på någon procent så går man faktiskt ”back” och förlorar pengar varje år genom att ha nollränta. Detta förutsatt att man inte har negativ avkastning, men på lång sikt (ett par år) har börsen alltid stigit. Historiskt sett är det alltså bra att placera sina pengar på börsen, men det är samtidigt ingen garanti för att framtiden ska ge lika bra avkastning. Timing och kort sparhorisont kan också vara moment som gör att du får negativ avkastning. Så spara aldrig i något annat än sparkonto om du inte kan avvara pengarna minst ett par år och gärna mer än så. I annat fall är sparkonto det enda rätta.

Hur kommer jag igång och kan börja investera i indexfonder?

Om du känner att indexfonder låter som något som passar dig så ska du självklart börja läsa på lite ytterligare och sedan börja lite smått. De erbjuds som sparalternativ hos samtliga större banker och nischbanker. Det kan sparas i på traditionellt sett eller genom ett Investeringssparkonto som är det populäraste för tillfället. Men det påverkar egentligen bara när du betalar eventuell skatt på dina besparingar och inte utvecklingen i sig.

Du kan komma igång närsom genom att köpa en indexfond och öppna ett konto på din internetbank. Det är i regel inga minsta insättningar heller utan du kan börja med den ringa summan av 100 kr bara för att känna på det. På så sätt behöver du inte känna någon oroa över att det ska påverka din ekonomi nämnbart. Samtidigt lär du dig dock hur det fungerar och vilken smart och smidig produkt indexfonder faktiskt är.

Så om du känner att du är dåligt insatt och inte tycker det är kul med sparande, samtidigt som du vill ha avkastning. Då ska du börja snegla mot indexfonder i alla dina typer av sparande. Privat sparande, tjänstepension och även din premiepension, som alla kan placeras i indexfonder. Och faktiskt påverka din framtida ekonomi i ganska stor utsträckning om du ser till att börja i tid och att historien fortsätter att upprepa sig.

Tid och avkastning är de viktigaste elementen i dina långsiktiga investeringar

En avkastning om bara ett par procent i 40 års tid på pensionspengarna ger exempelvis ett riktigt stort tillskott i pensionskassan gentemot de som ej placerat alls. Genom att välja indexfonder kan du också styra och göra ett val att betala så lite i förvaltningsavgifter som möjligt. Vilket faktiskt visat sig vara klokt då indexfonder har presterat lika bra eller bättre än majoriteten av alla aktivt förvaltade fonder. Så trots högre avgifter har det ej gett bättre avkastning och därmed är indexfonder ett riktigt bra alternativ.

Så även om du har ett svagt intresse eller brist på tid, se till att göra ett bra val för framtiden genom att placera lite kapital som du kan undvara varje månad i indexfonder. Du får lägre avgift och möjlighet till lika god avkastning. Dessutom till en relativt låg risk gentemot aktiefonder och rena aktier. Och om du fortfarande känner dig osäker, läsa några minuter till om indexfonder, du kommer inte ångra de minuterna. Det kan ge dig mycket bättre förutsättningar senare i livet. Testa gärna Avanzas portföljgenerator för att hitta vilka fonder som passar dig bäst!

DMCA.com Protection Status